Niczym nowym nie jest fakt, że dieta ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i długowieczności. Jeżeli chcemy o siebie zadbać, to jednym z najlepszych sposobów jest jedzenie większej ilości warzyw, owoców i nieprzetworzonej żywności. Trzeba jednak poświęcić trochę czasu na czytanie etykiet i wybieranie z półek sklepowych odpowiednich produktów. [...]
[...] kalorycznym, wprowadzaj przerwy do diety. Przykładowo, jeden dzień w tygodniu zwiększ ilość spożywanej energii. Dbaj jednak o to, by było to przede wszystkim wartościowe jedzenie. Zamiast drastycznych diet postaw na zmianę nawyków żywieniowych Badanie to stanowi ważną wiadomość do osób, które są całe życie na diecie. Obsesyjne liczenie [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
[...] natrafiłem na dość interesujące badanie naukowe dotyczące sytości poszczególnych rodzajów mięs. Często spotyka się twierdzenia, iż ryby nie sycą, a wielu kulturystów wiąże jedzenie tego rodzaju mięsa ze ścisłą dietą w okresie przedstartowym. Według mnie ma znaczenie całkowita zawartość makroskładników w diecie, ciężko jest też rozpatrywać [...]
[...] W jaki konkretnie sposób stres wpływa na nasze nawyki żywieniowe? Stres może wpływać na to, ile jesz Jak już wspomniałam, każdy na stres reaguje inaczej. Dla niektórych jedzenie to szansa na wyciszenie się, uspokojenie, poprawę nastroju. Taka tendencja nazywana jest często jedzeniem emocjonalnym i jest bardzo powszechnym zjawiskiem. Jak [...]
[...] zmieniasz swoją dietę, to może to spowodować nieprzyjemne dolegliwości trawienne, w tym wspomniane wzdęcia, ale także zgagę, rozstrój żołądka i inne. Dlaczego wegańskie jedzenie powoduje wzdęcia? Głównym winowajcą jest zazwyczaj błonnik pokarmowy. Błonnik znajduje się głównie w owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych i roślinach [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetwarzonych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Podsumowanie Ciężko, by osoby, które czerpią dochody z [...]
W klasycznym żywieniowym ujęciu węglowodany pozostają bazą diety dla większości kulturystów. Dlaczego? Bo sprzyjają budowie masy mięśniowej. Niestety, mało jest dowodów na to, iż w kontekście rozbudowy muskulatury sprawdzą się diety niskowęglowodanowe, a szczególnie ketogeniczne. Domeną tych ostatnich jest raczej redukcja tkanki tłuszczowej. Wybór [...]
[...] znajduje się grupa związków zwanych tylakoidami, które w trakcie jedzenia aktywują hormon GLP-1. Hamuje on apetyt oraz reguluje poziom cukru we krwi. Najszybszą opcją na zjedzenie porcji szpinaku, jest zmiksowanie go wraz z wodą w formie koktajlu. Jabłka Kiedy jesteś głodny, weź jabłuszko. Ten smaczny owoc w wielu sytuacjach potrafi uratować [...]
[...] przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. To dość istotne, ponieważ często tego błonnika jest w naszej diecie za mało. Badanie na myszach pokazuje, że regularne jedzenie suszonych śliwek zmniejsza postęp miażdżycy. Są one również źródłem potasu, który pomaga w kontroli ciśnienia krwi. Suszone śliwki mają mnóstwo składników odżywczych [...]
[...] żołądka – przyczyny i skutki Rak żołądka to nowotwór złośliwy, którego czynniki ryzyka obejmują np. infekcję bakterią Helicobacter pylori, dietę bogatą w przetworzone jedzenie i ubogą w świeże owoce i warzywa, palenie tytoniu, starszy wiek, płeć męską, nadużywanie alkoholu, a także przewlekłe stany zapalne. Skutki raka żołądka mogą [...]
Mam 54 lata ,82kg i grupe krwi B rh-.sylwetka raczej zadbana poprzez cwiczenia,ale chcialabym schudnac 8-10kg,Bo wzrost wagi nastapil podczas menopauzy-;(.chce sprobowac zywienia zgodnego z grupa krwi .no i wlasnie..jakie jedzenie dla mnie??
ostatnio slyszalem ze dla ludzi z grupa krwi 0 bardzo dobre na przybranie na masie sa platki owsiane!!! moze to tylko plotka jest !!! ale co Wy na to ???
[...] sobie ukochanych smakołyków może być frustrujące. Bywa, że przerywamy dietę, bo chudnąc, fatalnie czujemy się psychicznie i fizycznie. Aby się pocieszyć, sięgamy po jedzenie... Zobacz przepisy Optymistyczna dieta zawiera substancje, które poprawiają nastrój, dodają energii i dużo witamin. Oprócz 5 posiłków, codziennie trzeba wypić [...]
[...] już koniecznością powinniśmy ograniczyć ilość spożywania mięsa bo posiada ono tłuszcze nienasycone co powiększa ryzyko nowotworów i chorób krążenia. Dlatego zalecane jest jedzenie mięsa chudego oraz ryb czy drobiu najlepiej z hodowli ekologicznej bez chemikalii lub dziczyzny - grupa 0 najtrudniej jako najstarsza sobie radzi z mięsem [...]
[...] jak dorsz, halibut, jesiotr, morszczuk, makrela). Zalecane jest także spożywanie czerwonej cebuli, papryki, kalarepy, dyni, brokułów, pietruszki, porów, szpinaku. Poleca się jedzenie wszelkiego rodzaju śliwek. Natomiast ludzie posiadający grupę krwi 0 powinni unikać spożywania pszennych produktów zbożowych, nabiału, oleju z kukurydzy i orzeszków [...]
[...] wątpliwości, czy warto łykać sztuczne preparaty, kiedy nasz organizm jest przyzwyczajony do trawienia naturalnych produktów i dobrze sobie z tym radzi. - A poza wszystkim jedzenie jest przyjemnością. I o tym nie można zapominać, wybierając zdrową dietę - mówi. Produkty mleczne dostarczają nie tylko wapnia do budowy kości, ale są też [...]
[...] of trace elements in vegetarian diets. Am. J. Clin. Nutr. 1994; 59: 1223-1232) Pozytywy Jedzenie warzyw, owoców, nasion w dużej ilości na pewno jest zdrowe. Samo niejedzenie mięsa nie zostało stwierdzone jako medycznie wskazane. Wegetarianizm wywodzi się zatem z filozofii a nie z medycyny i tak należy o nim myśleć. Trudna dieta Dieta [...]
Jako, że ostatnio pojawiło się dużo pytań dot. soji postanowiłem poszukać czegoś odnośnie tego w internecie. Owoce moich poszukiwań można przeczytać poniżej :) Mit: Zastosowanie soi jako pozywienia datuje sie na wiele tysiecy lat temu. Fakt: Soja byla pierwszy raz uzyta jako pozywienie w czasach póznej dynastii Chou (1134-246 pne), dopiero kiedy [...]